Povijest

 

Početkom 70-ih, prije otprilike 46 godina, Mladen Jovanović bio je mladi profesor Hrvatskog jezika na Zagrebačkom sveučilištu, kad je upoznao dvojicu američkih studenata koji su htjeli započeti privatnu poduku s njim kako bi naučili hrvatski jezik. Ta dva studenta (David Gatewood i Bud Pickle), predložili su da podloga za učenje bude Biblija, a Mladen nije imao ništa protiv tog prijedloga.

Nisam siguran koliko su bili uspješni u učenju hrvatskog jezika, ali Mladen je počeo preispitivati svoju vjeru čitajući Bibliju i uskoro je predao svoj život Kristu i bio kršten. Njegova supruga Dragica krštena je nedugo nakon njega.

U tim ranim godinama, zajedno s Ivanom Tešićem započeli su s kućnom Crkvom koja se sastajala u njihovim domovima. Kućna crkva polako je rasla i nakon nekog vremena Mladen je donio odluku da postane punovremeni propovjednik evanđelja.

Kristova Crkva Northside iz Santa Ane u državi Kaliforniji prva je počela pomagati i nadzirati Mladenov rad krajem sedamdesetih. U lipnju 1982. godine, Mladen je predstavljen starješinama Kristove Crkve Bammel Road iz Houstona u Teksasu, a oni su preuzeli nadzor njegove službe u cijeloj Hrvatskoj (tadašnjoj Jugoslaviji).

Tijekom tih ranih godina začetka Kristove crkve iznajmljen je stan u samom centru Zagreba, u Amruševoj ulici. 1984. godine taj stan je i kupljen, a Kristova Crkva u Amruševoj ulici konstantno je brojčano rasla.

Tijekom rata izazvanog velikosrpskom agresijom, koji je trajao od 1991.-1995. bivša se Jugoslavija raspala na 6 država, od kojih je jedna bila Republika Hrvatska.  Mnoštvo izbjeglica iz ratom zahvaćenih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine utočište je tražilo u Zagrebu, gdje je Kristova crkva u Amruševoj postala humanitarni centar – osiguravajući pomoć u smještaju, hrani odjeći i obući. Crkve u Americi poslale su mnoge kontejnere pomoći zagrebačkoj Crkvi.

Crkva u Amruševoj ulici u nasljednjim godinama brojčano je prerasla prostor koji je posjedovala pa je Mladen počeo tražiti pomoć kako bi kupio i obnovio veću zgradu u stambenom dijelu grada, blizu centra i javnog prijevoza. Bog je providio sredstva kroz mnoge izvore kako bi ta kupnja i obnova postala moguća, i u svibnju, 2000. godine Kristova crkva preselila se u novu zgradu u kojoj se crkva sastaje i danas. Zgrada Crkve u Kušlanovoj ulici blizu Kvaternikovog trga u Zagrebu danas je dom najveće zajednice Kristove Crkve u Zagrebu kao i Biblijskog Instituta.

Nasljeđe i predanost širenju Božjeg kraljevstva u Hrvatskoj koji su ostvarili Mladen i Dragica Jovanović danas su prepoznati i priznati u Hrvatskoj, Europi i Americi.